Eén van de meest gehoorde adviezen in ondernemersland is het advies om je niche te vinden. Dit helpt je namelijk om meer geschikte klanten aan te trekken. En het helpt je om hogere prijzen te kunnen vragen voor wat je doet. Vandaag neem ik je mee langs wat het hebben van een niche kan betekenen voor jou als fotograaf. En nog belangrijker: hoe jij je eigen niche kunt vinden.
Wat is een niche?
Een niche (het Engelse woord voor “nis”) is niets anders dan een specifiek afgebakend deel van een bepaalde markt. Hoe specifieker je niche, hoe minder concurrentie. Je zou je niche ook wel kunnen omschrijven als je specialisatie. Producten of diensten binnen een bepaalde niche zijn niet voor iedereen bedoeld, maar slechts voor een specifieke groep consumenten.
Voorbeelden van niches
Als iemand met stijl haar zal ik nooit geïnteresseerd zijn in haarverzorgingsproducten specifiek bedoeld voor mensen met krullen. Maar een producent die aantoonbaar gespecialiseerd is in mijn stijle haartype en de daarbij behorende wensen en problemen heeft direct mijn aandacht. Door stijl haar als niche te kiezen ben ik als klant eerder getriggerd: dit merk richt zich volledig op mij en mijn haartype. Als deze experts hun beloften daarin waar kunnen maken, dan hebben ze aan mij een vaste klant voor het leven.
Nog een voorbeeld:
Je komt in het ziekenhuis. Wat zie je als je daar rondkijkt? Juist, bordjes naar allerlei verschillende afdelingen met ieder hun eigen specialisten. Als ik onder narcose moet dan heb ik meer vertrouwen in een anesthesist die dit doet dan in een arts die overal wel wat vanaf weet en de anesthesie er wel even bij doet. Zo zijn er nog tal van andere ingrepen en operaties te bedenken die jij en ik liever aan een specialist overlaten.
Hier is waarom ik je deze twee voorbeelden geef:
“Het bedrijf dat letterlijk alles aanbiedt, biedt helemaal niets aan de klant die op zoek is naar het beste.“

Op zoek naar de beste trouwfotograaf
Toen mijn man en ik gingen trouwen gingen we op zoek naar een fotograaf voor onze grote dag. Als fotograaf ken ik het belang van goede foto’s. Uiteraard gingen we daarom niet zomaar voor de eerste de beste hit op Google. Ook hadden we een budget voor ogen. Maar voor de – in onze ogen – perfecte fotograaf bleek dat budget nog best rekbaar.
Huurden we de fotograaf in die alles fotografeert, van baby’s tot huisdieren en huwelijken? Zeker niet.
Ik vond een fotografe die enkel bekend stond om haar prachtige foto’s van bruiloften. En ook nog eens in een stijl die ons beiden deed wegdromen.
Was ze wat duurder? Zeker.
Waren we blij om iets meer te betalen voor een specialist die precies kon leveren wat wij zochten? Absoluut.
Kortom: als ik als aanstaande bruid een serieus budget heb voor mijn trouwfotografie, dan wil ik er zeker van zijn dat ik iemand inhuur die de perfecte ervaring en resultaten levert. En ook al maak jij prachtige trouwfoto’s, als ik op jouw website kom en zie dat jij alles aanbiedt, dan bied je mij specifiek eigenlijk niets.
Je niche gebruiken voor een expertstatus en hogere inkomsten
De kunst is om liefst één type fotografie te hebben als niche. Zorg dat je daarin zo goed wordt dat je er een expert in bent. Hoe specifieker jouw niche, hoe groter de match met een ideale klant. En hoe groter de kans dat mensen jou willen inhuren, ongeacht je prijs.
Sterker nog: in veel gevallen kun je je prijzen verhogen als je een specifieke niche hebt waarbinnen je ijzersterk werk aflevert. Je maakt jezelf daarmee immers tot de aangewezen persoon waar jouw ideale klant naar op zoek is. Ook heb je hierdoor waarschijnlijk minder last van zogenaamde prijsshoppers onder je potentiële klanten. Een win-winsituatie dus.
Tekst gaat verder onder advertentie.
Hoe vind je je niche?
Nu hoor ik je denken: ‘Hoe vind ik dan mijn niche?’ en ‘Maar, ik hou ervan om alles te fotograferen!’ En dat is volkomen begrijpelijk. Een tweetal gedachten hierover:
1. Met onze eerste echte camera in handen zijn we waarschijnlijk allemaal gestart met het fotograferen van alles wat los en vast zit. En dat is helemaal prima! Wanneer je dat namelijk lang genoeg doet kom je vanzelf momenten tegen waarop je ontdekt dat je een voorkeur hebt voor bepaalde onderwerpen, locaties of stijlen.
Zie het als een trechter. In het begin is de opening vaak heel wijd: datgene wat je fotografeert is enorm breed. Maar gaandeweg wordt dat wat overblijft steeds smaller. Je laat bepaalde onderwerpen waar je geen creatieve uitdaging meer bij voelt vallen. Of je schrapt de onderwerpen waar je gewoon minder zin in hebt gekregen. Dit doe je net zo lang totdat je onderaan de trechter de crème de la crème overhoudt: datgene wat je het liefste doet en waar je waarschijnlijk ook het beste in bent.
2. Misschien houd je er nog steeds van om alles te fotograferen. Dat is fantastisch. Voor het gemak ga ik ervan uit dat je dan ongeveer de 80/20-regel kunt toepassen op je werk: je verdient 80% van je geld met grofweg 20% van datgene wat je allemaal doet. Je zou van die 20% je hoofdactiviteit kunnen maken – een stukje opschalen dus. Daarnaast kun je de andere dingen ook blijven fotograferen, maar dan als extraatje of onder een andere naam en website. Of je houdt ze erbij als hobby of persoonlijk project.
Fotografeer jij zowel bruiloften als portretten van huisdieren en wil je niet tussen de twee hoeven kiezen? Houd ze dan gescheiden met bijvoorbeeld een eigen (gedeelte van je) website en aparte social kanalen.

Tinderfotografie: nog een niche voor fotografen
Zelf heb ik ooit een zinnetje op mijn website toegevoegd als experiment. Ik merkte namelijk dat mannen niet zo snel zomaar een portretshoot voor zichzelf boekten, behalve voor zakelijke doeleinden of voor datingprofielen. Dus ik schreef: “Ik help je aan foto’s voor je Tinderprofiel die je wèl matches opleveren.” Ik wilde kijken of het expliciet benoemen hiervan me meer mannelijke klanten zou opleveren. En ja hoor… het duurde even om hierop gevonden te worden in de zoekmachines. Maar in sommige weken kreeg ik zelfs meerdere aanvragen per dag binnen! En met enige regelmaat nog steeds.
Zou ik van dit genre mijn hoofdniche kunnen maken? Absoluut! Ik zou op mijn kanalen en in mijn marketing dit soort klanten nog duidelijker kunnen aanspreken en mijzelf als expert op dit gebied kunnen wegzetten. Ik zou kunnen bloggen over welke poses en kleurencombinaties goed werken voor datingprofielfoto’s, noem maar op. Wanneer je Googelt zul je zien dat er met name in Nederland nog niet zo heel veel concurrentie is op dit gebied, waardoor je ook nog aardig snel gevonden kunt worden. Het is dat mijn passie bij creatieve portretten voor een iets breder publiek ligt, maar de zin staat nog steeds op mijn website. En ik doe deze shoots er met alle liefde bij wanneer ik daar zin in heb.
Kortom: het hebben van een niche of specialisatie werkt in je voordeel, maar het is niet erg als je daar nog andere zaken naast doet. Als je maar niet teveel uiteenlopende zaken tegelijk binnen één website of bedrijfstak probeert te verkopen. We gaan voor ons gebit immers nog steeds liever naar de gespecialiseerde tandarts dan naar iemand die naast je tanden ook je haren, nagels en administratie verzorgt.
Verder lezen over dit onderwerp?
Wellicht vind je deze blogposts ook interessant:
- Een handige tool om te bepalen of je een opdracht wel of niet aanneemt.
- Weten wanneer en hoe nee te zeggen tegen potentiële opdrachten.
Coverfoto door Rupert Britton op Unsplash
Foto bruidsfotografie door Mariah Krafft op Unsplash
Foto handen vasthouden door Fauxels op Pexels