Nu het overgrote deel van de wereld – en daarmee ook menig fotograaf – in quarantaine zit vanwege de Coronacrisis worden we met zijn allen gedwongen om creatieve oplossingen te bedenken voor ons werk. Social distancing shoots, raamshoots maar ook fotoshoots via FaceTime zijn enkele manieren waarop fotografen en modellen hun lockdown doorkomen. Een soort thuiswerken voor fotografen dus.
Na een korte aversie tegen het idee (“Iedereen doet het, vast weer zo’n trend.”) werd mijn nieuwsgierigheid toch geprikkeld. Ik volg op social media een aantal mensen waarmee ik dolgraag eens zou willen shooten, maar die nou eenmaal aan de andere kant van de aardbol wonen. Zou dit dan een mogelijkheid zijn om toch eens samen te kunnen werken?
Hoe doe je een online fotoshoot?
Ik besloot de proef op de som te nemen en schreef één van mijn favoriete modellen aan via Instagram: Maise uit Viëtnam. (Ze maakt de mooiste zelfportretten, dus neem vooral eens een kijkje op haar Instagram.) Maise was meteen enthousiast en na wat puzzelen (Hallo vijf uur tijdsverschil!) planden we onze virtuele fotoshoot tijdens het eerstvolgende weekend. Ik vroeg mijn bed uit, zij net geluncht.
Maar hoe doe je in vredesnaam zo’n online fotoshoot? En hoe zorg je dat je zelf niet in beeld komt? Ik zocht het voor je uit en zette verschillende manieren om jouw eerste virtuele shoot aan te pakken voor je op een rijtje:
Screenshots maken tijdens het videobellen
Het maken van een screenshot op je telefoon of computer is zo gebeurd. Voor een fotoshoot via videobellen is screenshotten met je telefoon echter het minst aan te raden. De kwaliteit van de foto’s die je krijgt is niet al te best. Daarnaast maakt de vertraging tussen het indrukken van de knopjes en het daadwerkelijke screenshotten het lastig om je ideale fotomoment goed te timen.
Ook op je computer kun je te maken krijgen met enige vertraging tussen het indrukken van de toetsen en het maken van het daadwerkelijke beeld. Door de hogere schermresolutie is deze optie wel te verkiezen boven screenshots maken op je telefoon. Je krijgt hiermee immers een hogere beeldkwaliteit. Daarnaast is het een prima optie wanneer één van beiden niet kan videobellen per telefoon.
Een Live Photo maken via FaceTime
Wanneer jij en je model beiden in het bezit zijn van een Apple device kun je via een FaceTimegesprek een Live Photo maken.
Dit moet je allebei wel eerst instellen. Dat doe je als volgt:
1. Ga naar Instellingen.
2. Ga naar FaceTime.
3. Scroll omlaag en zet FaceTime Live Photos aan.
Zodra jullie allebei deze functie hebben ingeschakeld kun je gebruik maken van de witte cirkelvormige knop die je tijdens je videogesprek onderin je beeld ziet. Er wordt een Live Photo van enkele seconden gemaakt en je gesprekspartner krijgt hier ook een melding van. De foto wordt vervolgens direct opgeslagen in je filmrol. Het voordeel is dat jouw beeld (dat je in miniatuur in het scherm ziet) niet in de Live Photo wordt meegenomen.
Een Live Photo opslaan als foto, video of gif
Je kunt je Live Photo opslaan als korte video of gif, of je selecteert de beste foto eruit om die vervolgens te bewerken. Dat doe je zo:
1. Open de Live Photo in je filmrol.
2. Klik rechtsboven op Wijzig.
3. Klik onderaan op het Live Photo icoontje.
4. Scroll door de tijdlijn en selecteer het beeld waarvan je een foto wilt maken.
5. Klink bovenaan op het gele icoontje met LIVE erachter en vervolgens op Gereed.
Je hebt nu een enkel beeld dat je kunt gaan bewerken. Het is altijd mogelijk om op dezelfde wijze terug te gaan naar je Live Photo om de functie weer aan te zetten of een ander shot te selecteren.
Tekst gaat verder onder advertentie.
Je telefoon fotograferen tegen een eigen achtergrond
Een optie om extra dimensie te geven aan je fotoshoot – en de mindere kwaliteit wat te verdoezelen – is om je telefoon te fotograferen tegen een eigen achtergrond. Dit kun je doen met je DSLR of je systeemcamera. De foto’s die je maakt worden hierdoor hoger in resolutie. En omdat je telefoonscherm een kleiner onderdeel van het totaalplaatje wordt trekt de kwaliteit van je telefoonscherm wat minder de aandacht. Je kunt de foto’s natuurlijk ook croppen zonder je achtergrond in het beeld te betrekken.
De creatieve mogelijkheden hierin zijn eindeloos. De dag voor onze shoot stuurde Maise me wat testfoto’s van haar outfits. Ik fotografeerde deze voorbeeldfoto’s om te oefenen tegen verschillende achtergronden. Vervolgens kozen we samen onze favoriete achtergronden uit, waaronder een goudkleurig vest, een pagina uit een tijdschrift en een rol folie met marmerprint van de Action. Je kunt hierin helemaal losgaan met de gekste settings, scherpte en onscherpte, lampjes, noem maar op.
Bij deze manier van fotograferen kun je wel te maken krijgen met moiré. Dit is te herkennen aan – soms gekleurde – ronde of rastervormige lijnen die door je beeld lopen doordat je een scherm fotografeert. De instellingen van je camera, maar ook de hoek en afstand tot je scherm spelen mee in mate waarin dit opvalt. Ook hierbij geldt: experimenteer en leer.
En in sommige gevallen behoort het ook gewoon een beetje tot de esthetiek van de manier waarop je je fotoshoot doet. Vind je het echt storend? In Lightroom vind je bij de brushes/penselen een schuifje waarmee je dit effect zo kunt wegpoetsen.
FaceTime tip: wanneer je onderaan je scherm de instellingen omhoog schuift kun je je eigen camera uitzetten. Hierdoor ben je zelf niet in beeld tijdens het fotograferen van je scherm. Je ziet enkel een heel klein randje van waar je schermpje normaal gesproken zou verschijnen.
Extra tips voor een geslaagde online fotoshoot:
* Internetconnectie: de kwaliteit van je foto’s valt of staat met een goede verbinding aan beide kanten.
* Frontcamera versus backcamera: de frontcamera of selfiecamera van een mobiel apparaat is vaak kwalitatief minder goed dan die op de achterkant. Met de frontcamera kan je model zichzelf goed zien en in het frame plaatsen. Met de camera op de achterkant kan je model misschien wat hulp gebruiken van iemand in de eigen omgeving die de camera vasthoudt.
* Belichting: zoek een moment en locatie uit waarop je het beste natuurlijke licht hebt voor je foto’s. Videobel elkaar desnoods van tevoren om middels een digitale housetour de beste plekjes voor de shoot te bepalen.
* Rust: op welke manier je ook gaat fotograferen: doe het rustig aan. Via videobellen krijg je gemakkelijk bewegingsonscherpte. Laat je model daarom heel rustig van pose wisselen of een pose wat langer vasthouden tot jij het juiste beeld hebt kunnen maken.
* Aansturing: maak je aansturing zo concreet mogelijk. Je kunt niet zo gemakkelijk iets voordoen en je model een klein stukje laten opschuiven zonder dat het effect heeft op het hele beeld. Wees daarom heel letterlijk en concreet in je aanwijzingen.
Last but not least:
Maak plezier.
Wees niet te kritisch.
Denk out-of-the-box.
Werk eens met iemand die je normaal niet snel zou kunnen ontmoeten.
Verras jezelf door wat nieuws te creëren.
En bovenal: blijf maken!
Heb jij al een online fotoshoot geprobeerd? Deel hem op Instagram en tag @shuttersensei.nl.
Meer zien van mijn fotoshoots (online en offline)? Kijk dan eens op mijn persoonlijke Instagrampagina.