Je bent net begonnen met portretfotografie en hebt nog maar weinig foto’s. Of je huidige portfolio kan wel een opfrisser gebruiken met wat nieuwe gezichten. Waar vind je dan modellen voor je portfolio? Hieronder 7 tips.
Tip 1: Je directe omgeving
Heb je nog niet zoveel ervaring of portfoliomateriaal? Of vind je het lastig om onbekenden te benaderen? Begin dan klein.
Kijk eens rond in je eigen omgeving naar vrienden, vriendinnen, familieleden, klasgenoten of collega’s. Je hebt vast een aantal mooie mensen in je directe omgeving aan wie je kunt vragen of ze jouw model willen zijn. Doordat je elkaar kent is het makkelijker om in een ontspannen sfeer te oefenen. En je maakt meteen een begin aan je portfolio.
Tip 2: Het netwerk van je directe omgeving
Jouw directe netwerk heeft weer een heel eigen netwerk. Vol met
mensen die wellicht interessant kunnen zijn voor jouw portfolio.
Ken je iemand in je omgeving met zo’n interessant netwerk? Of heb je een
bekende gefotografeerd die erg blij was met zijn/haar foto’s? Dan zou je
diegene de volgende vragen kunnen stellen:
- Ken jij iemand die een fotograaf zoekt voor___ foto’s?
- Weet jij iemand die graag model zou willen worden?
- Kun je me voorstellen aan iemand die volgens jou interessant zou kunnen zijn voor mijn portfolio/netwerk?
- Wie is de meest interessante persoon die jij kent? En kun je me daarmee in contact brengen?
Met name die laatste twee vragen leveren soms hele interessante en karakteristieke mensen op als model of ander contact. En je zorgt er meteen voor dat de ander jou kan voorstellen of aanraden aan anderen.
Tip 3: Facebookgroepen
Op Facebook zijn verschillende groepen te vinden voor fotografen, modellen, visagisten, stylisten en ontwerpers of studenten aan een gerelateerde opleiding. Je kunt er reageren op oproepen van anderen. Of je plaatst er zelf eentje om een model te vinden of een team samen te stellen voor een samenwerking.
Reageren op een oproep die je online ziet staan?
Zorg dat jouw reactie eruit springt tussen de rest.
Dit doe je door een opvallende foto te plaatsen in je reactie om het scrollen te onderbreken. Zo laat je meteen je werk zien.
Natuurlijk werkt dit alleen wanneer je foto ook relevant is voor wat in de oproep wordt gevraagd.
Bonustip: schrijf niet dat jouw Instagramnaam @….. is, maar voeg ook echt de link toe, evenals die van je website als je die hebt. Je wilt het voor anderen zo gemakkelijk mogelijk maken om jouw werk snel te kunnen bekijken. Het los moeten intypen en opzoeken van een Instagramnaam is dan net een stap teveel.
Tip 4: Instagram
Instagram is een ideale plaats in de zoektocht naar samenwerkingen. Al vergt het af en toe wat doorzoekwerk om iemands locatie te achterhalen en te zien of die ook wel klopt. Hieronder enkele tips voor zoeken naar modellen op Instagram.
- Zoek op relevante hashtags (#dutchmodel, #modelamsterdam, #fotograafgezocht etcetera).
- Zoek op locaties in jouw buurt. Vervolgens tap je op het tabblad met meest recente posts. Zo zie je mensen die recentelijk de locatie hebben getagd en er mogelijk wonen of momenteel verblijven. (Niet altijd even nauwkeurig helaas.)
- Bekijk de contacten van medefotografen en -modellen. Ook hier vind je interessante mensen en je ziet meteen hoe zij door anderen worden vastgelegd. Binnen Nederland kom je wel vrij snel bekende gezichten tegen. Dus als je op zoek bent naar nog niet ontdekte mensen is dit wellicht niet de beste aanpak.
- Misschien wel de simpelste manier: stuur gewoon een berichtje aan iemand van wie de look je aanspreekt. Stel jezelf kort voor en geef een goed beeld van hoe je te werk gaat bij portfolioshoots. Nee heb je, ja kun je krijgen.
Tekst gaat verder onder advertentie.
Tip 5: Modellenbureaus
Met name voor commerciële opdrachten wordt veel gebruik gemaakt van modellenbureaus. Een goed modellenbureau beschikt over een professioneel modellenbestand. Heb je er budget voor om een professioneel model in te huren? Dan is het zeker het overwegen waard om dit via een bureau te doen.
Sommige modellenbureaus staan open voor portfoliowerk om hun nieuwe gezichten (ookwel new faces) te fotograferen. Het helpt hierin zeker wanneer je voorbereid voor de dag komt met een steady portfolio en een duidelijk concept of moodboard.
Tip 6: Workshops, styled shoots en Instameets
Er zijn ontzettend veel fotografen die workshops of styled shoots organiseren. Dit is een uitgelezen manier om zowel je portfolio als je skills een boost te geven. Vaak wordt alles tiptop verzorgd, van modellen tot styling aan toe. Daarnaast doe je meteen leuke contacten op binnen je vakgebied.
Instameets (de naam zegt het al: georganiseerd via Instagram) zijn ook een handige manier om in contact te komen met medefotografen of modellen. Kun je er geen vinden in jouw buurt? Doe eens een oproep op je social media of organiseer er bijvoorbeeld zelf eentje. Onder fotografen zijn deze meets vaak meteen een uitgelezen moment om elkaar te helpen aan nieuwe profielfoto’s.
Tip 7: Vreemden fotograferen
Zit jij ook regelmatig op je telefoon of in je eigen wereldje wanneer je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer gaat? Doe dat vanaf morgen eens wat minder. Ga je nooit met het openbaar vervoer? Doe dat voor de verandering dan wel een keer. Of ga anders eens naar een ander koffietentje/terrasje/café dan je gebruikelijke stek en geef je ogen goed de kost.
Zonder dat we het doorhebben worden we namelijk dagelijks gepasseerd door de meest interessante mensen. Mensen die de potentie hebben om jouw volgende model te zijn. Maar dan moeten ze wel door jou gezien worden.
Vreemden aanspreken kan soms als een hele stap voelen, zeker wanneer je wat meer introvert bent. Het helpt dan om te bedenken dat andere mensen het over het algemeen als een groot compliment zien wanneer ze als model worden gevraagd. Je geeft daarmee immers aan dat je die persoon mooi vindt. Zelfs wanneer je een nee als antwoord krijgt heb je diegene alsnog een mooi compliment kunnen meegeven.
Bonustip: Met een visitekaartje bij de hand zorg je ervoor dat je net wat zekerder en georganiseerder overkomt. Geen visitekaartjes op zak? Toon je werk bijvoorbeeld op je telefoon en deel de links naar je website of socials. Dat laat een betrouwbare en professionele indruk achter.
Wil je handige tips zoals deze voortaan als eerste direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan gratis aan. Dat doe je door hieronder je mailadres achter te laten. Geen spam, wel nuttige info. Dat beloof ik je.