Mijn tekentablet. Al meer dan tien jaar ligt hij trouw naast mijn toetsenbord. Al een decennium lang mijn vaste metgezel tijdens lange editsessies en snelle touch-ups. Ookal gaat hij alweer zo lang mee, ik weet zeker: als hij ooit de geest geeft, dan komt er per direct een nieuwe. In deze post lees je wat de voor- en nadelen zijn van het werken met een tekentablet en met welke specificaties je rekening kunt houden bij aanschaf ervan.
Wat is een tekentablet?
Een tekentablet of grafisch tablet is een paneel met een gevoelig oppervlak. Het is een invoerapparaat dat te vergelijken is met een muis. Echter gebruik je in plaats van de muis een pen, ook wel stylus genoemd. Je kun je tablet in plaats van de muis gebruiken, of in combinatie met de muis. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen en de verschillende toepassingen van een tablet.
Wat zijn de voordelen van een tekentablet?
- Souplesse: door middel van de stylus (pen) kun je soepel werken. Probeer maar eens een vloeiende lijn te tekenen met je muis op je computer ten opzichte van een gewone pen op een papier: het laatste werkt een stuk vloeiender.
- Drukgevoeligheid: met de stylus kun je drukgevoeligheid instellen. Zo bepaal je zelf of de druk die je uitvoert op de pen de penseelgrootte of bijvoorbeeld de kleurverzadiging beïnvloedt, of je schildert over je beeld met een airbrush effect. Dit zijn zaken die je met een gewone muis niet kunt.
- Snel correcties maken: foutje? Je corrigeert het gemakkelijk doordat bij de meeste soorten tablets een digitale gumfunctie in de achterkant van de stylus is verwerkt.
- Sneller werken: op een gegeven moment weet je precies waar je met de pen je tablet moet aanraken om snel ergens op je beeldscherm te zijn.
- Compatibiliteit: een tekentablet is in veel verschillende programma’s te gebruiken. Niet alleen in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop, maar ook in je webbrowser of tekstverwerkingsprogramma. Afhankelijk van de functies van je tablet kun je er ook mee zoomen, scrollen of swipen. In sommige gevallen kun je je muis zelfs volledig vervangen door je tablet of ze gecombineerd naast elkaar gebruiken.
Wat zijn de voordelen van een tablet voor fotobewerking?
Bij fotografen komt vaak de specifieke vraag naar voren wat de toegevoegde waarde is van een tekentablet voor fotobewerking. In een programma als Adobe Photoshop helpt een tablet je om vloeiendere lijnen te krijgen in je selecties en maskers of er als het ware mee te airbrushen. Ook wanneer je huidbewerking uitvoert door middel van frequency separation of het retoucheerpenseel (healing brush) “tik” en “kwast” je je gemakkelijk over je beeld heen.
In een programma als Adobe Lightroom werk je wellicht ook met penselen, maar uiteraard ook met de verschillende schuifjes. Ook hier kun je je stylus voor gebruiken en is het een kwestie van persoonlijke voorkeur of je dit prettig vindt.
Tot slot kun je – afhankelijk van of je tablet een multi touchfunctie heeft – ook met twee vingers gemakkelijk in- en uitzoomen op je foto tijdens het nabewerken.
Tekst gaat verder onder advertentie.
Wat zijn de nadelen van een tekentablet?
- Het is even wennen. Zeker wanneer je jaren gewend bent aan het werken met de muis kan het onnatuurlijk aanvoelen om voor het eerst met een tekentablet te werken. Je moet namelijk opnieuw aanleren hoe jouw bewegingen met de stylus de bewegingen op je beeldscherm aansturen. Belangrijk is om niet meteen op te geven als het in het begin onwennig aanvoelt. Binnen een paar uur werken weet je vaak niet beter.
- Het is geen oplossing voor een muisarm, althans niet altijd. Hoewel er veel mensen zijn die hun tekentablet als een verlichting of oplossing zien voor RSI (Repetitive Strain Injury, ofwel muisarm), geldt ook bij een tekentablet dat je veel herhalende bewegingen maakt. Het kàn een muisarm wel verlichten, maar het blijft nog steeds belangrijk om te zorgen voor voldoende afwisseling.
- Het is niet voor iedereen weggelegd. Hoewel sommigen al jaren zweren bij een tekentablet zijn er ook mensen die er maar niet aan kunnen wennen. Dat is natuurlijk altijd mogelijk. Twijfel je? Dan kun je er altijd voor kiezen om eerst eens een tablet van iemand te lenen of er eentje te huren.
Welk tekentablet is geschikt voor mij?
Om te bepalen welk tablet het beste bij je past is het belangrijk om eerst te kijken naar jouw beoogde gebruik ervan. Welke functies heb je echt nodig? Wat ook uitmaakt is of je je tablet in plaats van je muis wilt gebruiken of ernaast. Zelf gebruik ik mijn tablet bijvoorbeeld links en muis ik ernaast nog met rechts wanneer ik bijvoorbeeld snel wil kunnen schakelen.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een tekentablet?
Een tablet met of zonder scherm?
Er zijn inmiddels veel tablets op de markt met een scherm in het werkoppervlak verwerkt. Zonder ingebouwd scherm kijk je op je beeldscherm om te zien wat je doet, zoals je nu met je muis ook doet. Met een scherm in het werkoppervlak kun je óók op je tablet zien wat je doet. Dit kan je helpen om nauwkeuriger te werken of om je tekentablet te gebruiken als een extra (touch)scherm naast je huidige beeldscherm.
Welk formaat tekentablet heb ik nodig?
De verschillende maten waarin je een tekentablet kunt aanschaffen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Ook hier hangt je keuze wederom af van je persoonlijke voorkeur. Hoe kleiner je tablet, hoe gemakkelijker je hem mee kunt nemen. Dit is handig als je veel onderweg bent of op locatie wilt kunnen werken. Het kleinste formaat tablet (vaak maat Small) biedt echt vaak net niet genoeg precisie om nauwkeurig te kunnen werken. Terwijl het grootste formaat (Large en groter) ervoor zorgt dat je een groter werkoppervlak moet overbruggen met je pen èn je meer ruimte op je werkplek nodig hebt. Om het gevoelige oppervlak van het tablet heen zitten namelijk vaak nog randen en verschillende knoppen verwerkt die extra ruimte innemen. Een prima tussenmaat is dan ook bijvoorbeeld een Medium formaat tekentablet, wat ongeveer A5-grootte inhoudt.
Wat is een multi touch tablet?
Een multi touch of pen & touch tablet kun je naast met je stylus ook met je vingers bedienen. Dit zorgt ervoor dat je kunt scrollen, zoomen en klikken met je vingertoppen. Dit is niet alleen handig bij beeldbewerking, maar bijvoorbeeld ook om door tekst of websites heen te scrollen. Persoonlijk vind ik een touchfunctie tijdens de fotobewerking een dikke pré.
Tekst gaat verder onder advertentie.
Kan ik de iPad als tekentablet gebruiken?
Een iPad en een tekentablet zijn uiteraard twee verschillende apparaten. Adobe heeft inmiddels mobiele tabletversies van verschillende beeldbewerkingsprogramma’s beschikbaar. Een iPad Pro met de beeldbewerkingsapp Procreate is een populaire combinatie onder illustratoren of fotografen die geïllustreerde beeldelementen aan hun foto’s willen toevoegen. Tevens kun je een iPad gebruiken als tweede scherm.
Wat is het beste tekentablet?
Als merk is Wacom een grote en betrouwbare speler op de markt van de tekentablets. Maar soms loont het ook om naar andere merken te kijken. Het belangrijkst is om te letten op de specificaties die belangrijk zijn voor jouw beoogde gebruik. Het lezen van gebruikersreviews helpt je zeker op weg om er achter te komen welke modellen er goed vanaf komen.
- Bekijk tekentablets via Kamera Express.
- Bekijk tekentablets via Cameranu.nl.
Als alternatief voor een tekentablet (of wanneer je ook veel met video werkt) zou je ook nog kunnen kijken voor een Loupedeck. Met dit console plaats je je favoriete functies gemakkelijk onder een fysieke schuif of knop, waarmee je een personaliseerbaar toetsenbord in handen hebt om je workflow tijdens de nabewerking nog verder te versnellen.