Zoveel functies, zoveel sneltoetsen zijn er voor Adobe Lightroom. Maar welke sluipweggetjes zijn nou echt handig om te weten? In deze blogpost neem ik je mee langs 7 persoonlijke favorieten.
Let op! Deze sneltoetsen zijn voor Lightroom Classic CC, werk je met een andere versie, bijvoorbeeld Lightroom CC, dan kan het zijn dat dezelfde sneltoetsen niet werken of iets heel anders doen.
1. Voor en na met één toets
Je kunt de voor- en na-foto in een gesplitst beeld tonen (hiervoor gebruik je de sneltoets Y), maar soms wil je gewoon in één beeld snel zien wat er verandert door jouw bewerking. Wanneer je in Lightroom in de module Ontwikkelen (Engels: Develop) een afbeelding hebt geselecteerd kun je met de backslash toets (‘\’) snel zien hoe de foto eruitzag voordat jouw bewerkingen erop werden toegepast.
2. Sneller een selectie maken bij identieke foto’s
Soms heb je meerdere bijna identieke foto’s waarbij het lastig is om te kiezen welke je wilt behouden. Wanneer je in de Bibliotheekmodule (Library) zit kun je meerdere foto’s selecteren. Vervolgens klik je op de ‘N’-toets op je toetsenbord. Dit brengt Beoordelingsweergave (Surveymode) omhoog. Zo kun je verschillende foto’s gemakkelijk naast elkaar vergelijken om te bepalen welke je wilt behouden.
3. Sneltoetsen voor in- en uitzoomen
Wist je dat je ook muisloos kunt in- en uitzoomen? Dit doe je door CTRL (pc) of CMD (mac) samen met de plustoets (+) of mintoets (-) te gebruiken.
4. Automatische instellingen door Lightroom laten bepalen
Voordat je een preset over je foto’s plaatst kun je ook bekijken wat Lightroom zelf voorstelt als bewerking. Aan de rechterkant in het Standaardpaneel vind je net boven het schuifje Belichting (Exposure) in het klein ‘Autom.’ Door hierop te klikken berekent Lightroom automatische voorinstellingen op basis van de beschikbare beeldinformatie. Niet tevreden? Je kunt de bewerkingen altijd weer ongedaan maken via CTRL+Z (pc) /CMD+Z (mac). Let op: deze functie doet niets met je witbalans. Je kunt iets verder naar boven bij ‘WB’ zelf wel kiezen om ook de witbalans automatisch door Lightroom te laten berekenen. Afhankelijk van je bewerkingsstijl biedt het misschien niet altijd waar je naar zoekt. Maar het is vaak een prima startpunt van waaruit je zelf verder de puntjes op de i kunt zetten.
Tekst gaat verder onder advertentie.
5. Automatische instellingen per slider
Een variatie op bovenstaande tip is om Lightroom per slider in de basismodule te laten bepalen wat de automatische instelling zou moeten zijn. Dit doe je door Shift ingedrukt te houden en tegelijkertijd te dubbelklikken op het woord voor de betreffende slider. Wil je de slider helemaal resetten? Dan kun je gewoon dubbelklikken op het woord en komt alles weer op de basisinstelling te staan.
6. Vlekken verwijderen: verander wat Lightroom jou voorstelt
Bij de tool Vlekken verwijderen (Spot removal) kiest Lightroom zelf het referentiepunt waarmee jouw gekozen punt wordt ingevuld. Wanneer je niet tevreden bent met de gekozen voorgestelde invulling kun je dat punt zelf verschuiven. Maar je kunt Lightroom ook zelf automatisch een nieuw punt laten voorstellen. Dit doe je met de slashtoets (‘/’). Dit kun je net zo lang doen tot je tevreden bent met de gemaakte selectie.
7. Lichten uit: Je foto bekijken tegen een donkerdere achtergrond
Soms wil je kunnen zien hoe een foto eruitziet op een donkerdere achtergrond. Of je wilt hem bekijken zonder teveel afleiding eromheen. Door op je toetsenbord de letter ‘L’ in te toetsen maak je de achtergrond donkerder, inclusief alle vensters en panelen van Lightroom zelf. Klik je nogmaals op ‘L’ dan wordt de achtergrond volledig zwart. Klik je nog eens op ‘L’ dan kom je weer terug in het oorspronkelijke weergavevenster.
Tools voor een nog snellere workflow
Er zijn natuurlijk meer manieren om je workflow nóg sneller te maken op het gebied van nabewerking. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tekentablet. Ook kun je je favoriete functies en sneltoetsen gemakkelijk een eigen knop geven op bijvoorbeeld een editingconsole van Loupedeck.